Choď na obsah Choď na menu
 


Aká je práca nezamestnaného?

arb_work_in_progress.jpg     Totiž prácou nezamestnaného je hľadať si prácu. Možno to znie čudne, ale je to tak. Práve tejto činnosti by mali nezamestnaní ľudia venovať denne aspoň toľko času, aby mohli povedať, že prácu skutočne aj hľadajú.

     Mnohí iba pozrú inzeráty, iní pošlú jednu, dve žiadosti, a tým to celé skončilo. Potom už len čakajú, že sa im niekto ozve. Ale čakať takto môžu donekonečna.

     Vraví sa, že kto hľadá nájde, a podľa mňa to platí. Ak niekto naozaj hľadá prácu a chce sa zamestnať, urobí pre to všetko. Denne prejde stovky inzerátov, vyberie tie, pri ktorých usúdi, že spĺňa požiadavky a zašle svoj životopis, prípadne aj motivačný list.

     Teraz by určite niekto namietal, že to tak robia mnohí, ale výsledok žiadny. To je pravda, niekedy to naozaj trvá trochu dlhšie, podmienky nie sú vždy ideálne, je málo ponúk... jednoducho dôvod je vždy. Ale ruku na srdce, koľko hodín denne venujete tomu, aby ste si našli prácu? Hodinu, dve, päť, osem?

     Ďalšia otázka, ktorá určite niekoho napadla, je: Preboha, ako mám hľadať prácu osem hodín denne? To mám chodiť do firiem osobne? Nuž aj to je riešenie, ale čas sa dá využiť aj inak. Jeden príklad za všetky:

 

    Na internete je množstvo portálov a agentúr, ktoré ponúkajú prácu. Ich prehľadanie zaberie (odhadom) hodinu, možno dve. Ďalšia hodina ubehne, ak človek zareaguje na nejakú ponuku a svedomito napíše motivačný list a CV (nielen mechanicky prepošle, čo už má pripravené).

     Takto nám ubehli dve, tri hodiny. A čo ďalej? Väčšina skončí a venuje sa bežným denným povinnostiam alebo svoj čas iba premárni pri televízii.

     Ale čo tak zvyšných päť hodín (alebo aspoň dve) venovať niečomu, čo zvýši Vaše šance na pracovnom trhu. Učiť sa jazyk, počítačové znalosti, či komunikáciu, prípadne strojopis.. čokoľvek. Ak niekoho napadlo, že kurzy sú drahé a nezamestnaný človek na to nemá peniaze, je to prirodzené. Ibaže v dnešnej dobe máme každý počítač a internet. Stačí si vyhľadať zopár stránok a máte tu jazykové kurzy, či počítačové testy.

     Jednoduché riešenie ako získať odbornú literatúru, je navštíviť mestskú knižnicu. Za pár eur (ktoré by človek aj tak minul na niečo neužitočné) Vám požičajú knihy, z ktorých sa môžete pokojne vzdelávať.

 

     Hoci ste nezamestnaní, predsa len máte prácu. Síce Vám neprinesie zisk, ani peniaze do rodinného rozpočtu, ale je to práca... hľadanie práce. Skúste porozmýšľať, či nestojí za to, vynaložiť trochu viac úsilia, aspoň pre ten pocit, že robíte niečo samí pre seba.

 

V ďalšom článku Vám poviem niečo o (Ne)pracovných návykoch.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

smith

oterry,15. 10. 2013 13:21

O.T.S investície
Aj plot horná 244 Charlton ulici ,
otinvestments101@gmail.com
Odkazuje: Váš finančný problém je náš cieľ
Ref : EA-ASL/651OYI/02/LN-NPR
SSL : 12/25/0034
Uznávaný vláda povolila !
V údajoch Protection Act z roku :
Registračné číslo ( Z720622X ) .
Krajina : Veľká Británia
Ochrana zákaznícky servis : ( 44 ) -535-432-567

Platiť účty a nastaviť nový podnik alebo nízkou úrokovou sadzbou vo výške 3 % pre refinancovanie projektov , rýchlo a ľahko sa vzťahujú na tieto pôžičky . Úver ponúkajú , vybrať ľubovoľnú čiastku úveru , minimálna výška úveru vo výške $ 5,000.00 USD otinvestment101 @ gmail : Prosím , kontaktujte nás .
Ak máte informácie , ktoré potrebujete :

( 1 ) Meno :
( 2 ) Suma potrebná ako úver :
( 3 ) Telefónne číslo :
( 4 ) Doba trvania :
( 5 ) Štát :
( 6 ) Štát / Provincia :
( 7 ) Mesačný príjem :
( 8 ) Stav :
( 9 ) Vek / pohlavie:
Úverové ( 10 ) Ciele :

Poznámka : Pre rýchle spracovanie otinvestment101 @ gmail : Všetky odpovede

Re:

SMO,30. 10. 2012 18:43

Áno, myslím, že túto skúsenosť má každý, kto si dlhšie hľadá prácu.. posiela životopisy, ale žiadna odozva (tiež som si tým prešiel a dobre to poznám). Avšak ľudia v dnešnej dobe radšej čakajú na to, kým im spadnú pečené holuby z neba a popri tom nadávajú na všetko okolo seba, miesto toho, aby sa o niečo snažili.
Netvrdím, že všetci, ale väčšina. Nie je ľahké v dnešnej dobe nájsť zamestnania (hoc aj slabšie platené), lenže inak to nefunguje. Problém, na ktorý som chcel týmto článkom upozorniť, spočíva predovšetkým v tom, že ľudia si možno (podľa nich) hľadajú prácu, ale pritom v skutočnosti nerobia nič.
Každopádne ďakujem na Váš názor, dúfam, že ich časom pribudne viac :)

Aká je práca nezamestnaného?

Lucia,30. 10. 2012 16:04

Dobry den, mozno mate v niecom pravdu co sa tyka prace nezamestnaneho cloveka, no nemyslim si, ze by niekto mal chut sediet pri pocitaci 8h denne a hladat si pracu...Ked som zostala nezamestnana ja, prvych 6 mesiacov som stravila pri pocitaci 4-5hodin hladani prace.Bola som plna optimizmu, ze pracu si urcite najdem a urcite to nebude trvat dlho. Tak ako pisete najprv som si vytriedila ponuky, ktore mi vyhovovali, dalej som si napisala motivacne listy pre konkretnu firmu/poziciu, sprievodny list a pod...Mala som desiatky pohovorov, vysledok? Ziadny... strata casu a penazi na cestovnom...Po dlhsom obdobi som uz nevenovala tolko casu tomu, pretoze som bola maximalne demotivovana, znechutena co i len otvorit nejaku stranku s trhom prace. Firmy, kde som naozaj spravila vsetko pre to, aby bol moj vysledok (motivacny list, zivotopis...) 100%-ny sa mi ani neozvali. Po roku a pol som sa konecne zamestnala, aj ked to trvalo velmi dlho, som rada, ze mam pracu, ktora ma bavi, naplna. Chcem iba povedat, ze uplne nesuhlasim s Vasim clankom hore, pretoze clovek, ktory sa naozaj venuje tomu, aby sa zamestnal to po takej dlhej dobe chce vzdat... Kazdy potrebuje robit/chce, aby uzivil seba, alebo rodinu.
clovek, ktory je dlhodobo nezamestnany a nedari sa mu zohnat pracu, je demotivovany minimalne tym, ze firmy na Slovensku nemaju spatnu vazbu...
Je to skoda, lebo si neuvedomuju, co to s clovekom robi. Staci si pozriet spravy, kolko ludi spacha samovrazdu, lebo maju na krku hypoteky, uvery,... a nemaju to z coho platit, lebo su nezamestnani a aj ked chcu robit, nikto im nechce dat sancu, alebo robia za tolko penazi, ze si mesacne musia poziciavat aby si mali z coho pokryt naklady na zivot....